Puding Trifles Sedap

Assalamualaikum

Hari ni aku nak share sikit resepi yang ibu aku selalu buat. Selalunya orang makan trifles ni pada waktu minum petang. Tapi aku makan ikut suka hati je. Even time breakfast pun aku makan. Hehe.

Kita tunjuk gambar dari tepi je dulu. Hehe.
Bahan-bahan diikuti dengan cara :

BAHAN A (Lapisan Kek)
  • Swiss roll secukupnya
  • Air dari jus koktel
CARA-CARA:
  1. Swiss roll dipotong setebal 1cm.Masukkan ke dasar mangkuk.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.Tekan2 sket supaya padat.
  2. Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.Tujuan supaya lapisan kek agak moist.Ketepikan
BAHAN B (KASTAD)
  • 1 cawan rata tepung kastad
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukat guna tin susu cair)
  • 1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)
CARA-CARA:
  1. Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.Kastad akan kelihatan sedikit meletup2.Tutup api.
  2. Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek (Bahan A)
  3. Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.
BAHAN C (Kristal Jelly)
  • 10g serbuk agar-agar
  • 1.2liter air
  • 3/4 cawan gula
  • 1-2 titis pewarna merah
CARA
  1. Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Curahkan ke atas adunan kastad.Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.Mulai dari tepi supaya lapisan tidak bolos dan bercampur warna.Dengan kata lain buat dengan cermat hoket.Sejukkan sebentar.Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.
Bagi jelly kristal tu, kami lebih suka brand NONA. Ia lebih sedap berbanding jelly yang lain. Jelly kristal NONA ni ada dijual kat kedai runcit dan pasaraya. Untuk masak jelly tu cuma ikut arahan pada belakang kotak jelly kristal tersebut. Inilah hasilnya. Selamat mencuba :)

Sedap. Cubalah :)

No comments: